parallax background

Uptown Update

James – Treadwell This is #MyNiagara
May 17, 2019
Starlight Star Bright
May 17, 2019

W hen a sudden job transfer meant an impending move from Singapore to Toronto, the homeowners were in a hurry to find a house that was move-in ready. Location and schools were a top priority, so the family found the neighborhood first, then found a house and put in an offer. The home was in good condition, but required some renovating before the big move, leaving the Jane Lockhart design team with the task of creating the perfect home, on a tight deadline.

Every room, except the kitchen needed to be addressed. The family’s wish list included an open, main floor for entertaining that had a lot of added storage. The second floor was renovated to create a space for the children’s bedrooms and a playroom, while the top floor was transformed from two bedrooms with a shared small bathroom into a master bedroom suite, with a private ensuite bathroom. Finishing off the makeover, the basement was repurposed as a home office with a reading nook, perfect for the children.

In order to close the distance gap, everything from photos of inspiration to final plans were exchanged, updated and refined all through email. Custom-designed storage solutions were integrated throughout the house plans.

Starting the renovation on the top floor, the master bedroom and ensuite were completely redesigned. By working with the roof and gable angles, the Jane Lockhart team made the decision to tuck the bed up to a window, using it as a natural extension of the headboard, and created a bespoke makeup table with added storage. Even space under the bed was utilized for more storage.

They made sure to accommodate the depth of the mirror cabinets during construction, so the storage behind was invisible. The design team also laid an elegant “carpet” of Arabesque-patterned tile to resemble a rug leading up to the vanity and added a custom roman blind, which picked up on the blue custom-made vanity.

In the family room, the built-in cabinetry around the fireplace was eliminated and replaced with more seating. The design team made the decision to beef up the fireplace by adding custom trim and seats into the new niches beside it.

In the basement, the awkward closet located under the stairs was removed to create a home office and a nearby reading space for the kids. The Jane Lockhart design team created a reading nook, using the stairs above as the roofline for custom shelving. A seating nook with a comfy cushion and storage made a neat spot to keep the children occupied and the office desk was made longer to take advantage of the narrow space.

With the clock ticking and travel plans secured, the design team was able to finish the work just in time of the homeowner’s arrival, with the exception of a few ordered furnishings. The clients were happy and felt right at home the minute they walked in the door.

JANELOCKHART.COM