parallax background

From Flood To Fab

Jaguar I-Pace
March 18, 2019
Making Coco
March 18, 2019

H omeowners John and Alana along with their two boys moved into their South Oakville home in 2013 with the idea in mind that they would renovate in the future. As fate would have it, flooding from a broken pipe a few years later turned the idea into a reality.

Instead of just fixing the area that was damaged, they decided to embrace their misfortune and do a complete renovation. This required the family to move out for about a year, which was a sacrifice they were willing to make. Deciding to seek help, they enlisted the services of Lisa Frahm, owner of Frahm Interiors, for the design and décor. The Scott Home Company was contracted soon after to obtain permits and complete the renovation. With the team in place, the planning and design could begin.

The family wanted a new design that would suit their vision of a warm family home and also be a great place for entertaining. They desired a “wow” factor and the inclusion of bold colour. Lisa instantly grasped their needs and the vision was brought to life. The result was a beautiful family home that truly reflected the clients’ needs and lifestyle.

KITCHEN

Since practicality in the kitchen was a must, Lisa designed the area to be perfect for a busy family. By removing the wall that separated the living room, an open concept kitchen was created. The custom cabinets were painted a light gray with white quartz countertops, while a darker gray top was chosen for the island to add contrast. The homeowner’s existing dining table was refinished and incorporated into the new design, with polished chrome chairs that added a fun and unexpected element. Lisa picked simple barstools and had custom slipcovers made with a stain resistant fabric and added porcelain tile with a subtle stone texture for the floors. A white painted brick feature wall was installed with a custom black stained barn door in order to separate the kitchen from the mudroom.

MUDROOM

The existing mudroom had an unused staircase, which made it very difficult to maneuver. With a little bit of persuasion, Lisa convinced the clients to remove the staircase and relocate the washer/dryer to the second floor, which improved the space immensely. It’s now far more functional for the needs of the family with a large bench and plenty of storage.

LIVING ROOM

The large black stained posts not only create drama and a subtle separation between two seating areas, but they cleverly disguise HVAC and structural supports. The homeowners wanted to keep the existing wood burning fireplace, so it was clad with black granite and white quartz to freshen it up. The clients’ existing 9’ sofas were in good condition, so Lisa incorporated them into the new design and selected a complimentary coffee table made from rustic wood to withstand daily use. Fun blue and yellow accents were then added for a punch of colour.

DINING ROOM

A coffered ceiling detail was designed to highlight the space and to add a classic touch along with simple wall trim. Lisa then decided to redo the fireplace mantle in a clean and classic style. The 10-foot walnut table was custom made to fit the generous space and allow for large dinner parties with the client’s family and friends. Luxurious blue velvet chairs were selected to add drama and complement the living and sitting room accents.

LAUNDRY ROOM/LOFT

Working with an awkward and seldom used space located over the garage, Lisa redesigned the space to fulfill Alan’s desire for a personal oasis. The multi-purpose room now functions as a laundry room, yoga studio, TV lounge and office for the busy mom and wife. Pretty pastels and patterns were chosen to add a feminine touch and show off Alana’s style.

MAIN FLOOR OFFICE

Located next to the main entrance was John’s office, which was kept clean and simple with a modern desk and credenza. Alana had a painting commissioned, which incorporated an image of John and his business travels, so Lisa decided to make that the main focal point on the wall. Floating shelves on the opposite wall provide additional space for personalization.

The family is enjoying their newly redesigned home, now that it reflects their personal taste and lifestyle. This project was the perfect example of how an unfortunate incident can be turned into a wonderful opportunity.

FRAHMINTERIORS.COM

PHOTOGRAPHY: ROB HOLOWKA