parallax background

Family Functional

The New Vanguard Tourbillon Minute Repeater
September 17, 2018
Artist Spotlight – Richard Ahnert
September 17, 2018

T his custom home was built with family in mind. The open concept flow of the home lends itself to raising kids, as well as entertaining.

With 3 kids under the age of 5, the homeowners were extremely busy. It was a priority to have an open concept kitchen and family room area, so that it was both functional and easy to keep an eye on the little ones.

KITCHEN

The clients wanted a classic feel to the home with a modern twist. Avenue design inc. created the kitchen uppers in a crisp white shaker profile, but then designed the lowers, island and pantry to have more of a flat panel modern look. The exhaust fan was clad in a marble patterned porcelain tile and offset with a simple grey subway tile backsplash.

FAMILY ROOM

The clean lines move into the family room, where they incorporated both open and closed storage. A vertical fireplace was added, instead of the usual linear one, to enhance drama to an otherwise sleek wall and covered with the same tile as the kitchen exhaust for continuity in the open space.

MUDROOM

Since the clients use the garage entrance more often than the front door, it was very important to have a great mudroom designed to store all of the shoes and jackets. They also needed to have a small sink for washing up. By adding closed storage wardrobes, it keeps the space looking tidy and organized.

OFFICE

The layout of the house didn’t allow for a front hall closet, so the team designed built-in space in the office to not only house office supplies and sundries, but to also act as a wardrobe for jackets and shoes. Avenue design inc. believes that millwork cabinetry is always better, not only aesthetically but functionally, as it can serve many different functions and looks much more custom.

LAUNDRY ROOM

Laundry should be enjoyable and not so much of a chore. Who wouldn’t love to have a bright and happy laundry room like this one? The design team added a pop of colour into the backsplash and included a rod over the sink for hanging clothing to dry.

MASTER ENSUITE

The master bath was transformed into an oasis of calm. A large frameless glass shower opens into a custom floating vanity, with a thick apron of sleek Caesarstone and a row of drawers below. The semi recessed sinks and wall mounted faucets are reminiscent of a luxury hotel, but with the added benefit of storage incorporated into the mirrored towers on either side. Adding a feature wall of wood tile behind the free-standing tub created a dramatic backdrop for the graphic pendant hanging above. The toilet is hidden behind a frosted wall of glass across from the shower, so that the bathroom is able to be used dually.

PHOTOGRAPHY: AIA PHOTOGRAPHY

AVENUE-DESIGN.CA